Illustratör och amatörskådespelare

 

andersevajannelow

Anders, Eva och Janne på målarresa, vilar sig på en uteservering i Oppede de vieux 

Jag är utbildad vid Konstfackskolan i Stockholm 1976-1980. Efter examen var vi 5 illustratörer och grafiska formgivare som slog oss ihop och etablerade oss under namnet Bildgruppen Flugan i en lokal på Råstavägen i Solna. Vi jobbade mycket med läromedelsillustration, gjorde bildspel, kastade pil, drack kaffe och diskuterade livets gåtor. Vi gick vidare åt olika håll.

 1988 lämnade jag och min familj Stockholm och flyttade till Frösön. Köpte hus, byggde till en ateljé på huset, satt hemma och jobbade medan barnen växte upp. Vi spelade mycket fotboll på gräsmattan utanför huset. Jag skaffade också en konstnärsateljé på Härke Konstcenter.

 När alla tre barnen nu flyttat och bara Eva och jag är kvar i huset kändes det lite tomt att sitta hemma. Då bildade jag tillsammans med Anna Erlandsson, Malin Almén och Ingrid Wgur ett illustrations- och animations kooperativ under namnet Tant-i-Loop Film och etablerade oss i lokaler på Gamla Tingshuset i centrala Östersund.tant_logga10b

En bidragande anledning att flytta till Östersund var att Eva hade sina föräldrar kvar här och att skidåkning var ett av våra stora intressen. Det var också via skidåkningen som nästa ben i verksamheten kom till, träskulpturer när jag fick förfrågan om att bygga upp barnskidspår åt Skistar Åre.

 Det första barnskidspåren i Åre Björnen och Vildmarksstigen byggde jag tillsammans med ett flertal duktiga hantverkare bla snickarna Leif Eriksson, Danne Lööf.

 Tillsammans med snickaren Leif Eriksson/Snickarglädjen i Månsåsen har vi fortsatt att jobba med träskulpturer. Det har blivit ett flertal projekt bla utsmyckningar av förskolor och barnsjukhus, trälekskulpturer till Lill-Skansen i Stockholm, trädjur till järnvägsmuseet i Gävle.

 På fritiden spelar jag veteran-ishockey i Östersund IKs sponsorlag, har medverkat i ett flertal filmer mest som statist men även haft några repliker i mindre produktioner.

andershockey02film_01polis_01

Som hockeyspelare på riktigt, och i filmroller mittenbilden en man som vill köpa en skivspelare och längst ner en polis
Produktion: Syre