Träskulpturer

Jag bygger träskulpturer till lekmiljöer i förskolor, lekområden, skidanläggningar och muséer.

Några exempel på träskulptursuppdrag

Ulla i bageriet

Björnlandet och Vildmarksstigen i Åre

De första uppdragen inom träskulptur fick jag av Skistar i Åre 2004. Jag jobbade då med att göra diplom och annat till deras skidskolor och en dag frågade Sebastian som jobbade i Björnens skidområde om jag kunde tänka mig lämna förslag på att bygga figurer till ett barnskidområde.

-  Åk ner till Hundfjället i Sälen och kolla in deras ”Trollskog”, vi vill ha något liknande. Efter studiebesöket började jag rita och vi diskutera hur vi skulle genomföra uppdraget. Med hjälp av duktiga medarbetare en entusiastisk beställare kunde vi lyckas genomföra projektet och vara klar till deadline. Vi har nu byggt ett 30-tal scener med trädjur som talar och sjunger

Ulla i bageriet

Trädjur till Lill-Skansen i Stockholm

När det nya Lill-Skansen i Stockholm byggdes 2011 beställdes ett antal trädjur från oss. De två ekorrarna som står på ytan framför byggnaden blev snabbt barnens favoriter. Vi byggde ett 10 tal djur allt från en fullstor kossa till en 70 cm groda. Att finnas här blev ett fantastiskt skyltfönster.

Ulla i bageriet

Trädjur till Örebros parker

När Örebro kommun gjorde en stor satsning på sina parker fick jag en förfrågan om vi ville vara med och bygga trädjur. Från Örebros sida hade man en tydlig idé om att göra sina parker mer unika genom att till lekmiljöerna bygga speciella trädjur som hade någon form av koppling till platsen. Vi fick en lång lista på önskade djur allt från grodor, rävar, ekorrar och många många fler. Slutleverans våren 2020.

Anders Suneson

Steg för steg – så går det till

1. Beställning

När en förfrågan om träskulpturer kommer, gör jag först en skiss för att därefter när storlekar bestämts kunna göra en kostnadsberäkning. När vi är överens görs en beställning och en tidsplan

2. Ritning

Utifrån skissen gör jag sedan en arbetsritning för snickarna som hyvlar, grovsågar och limmar ihop ett träblock

3. Skulptering

Jag formar träblocket med motorsåg. Därefter slipas ytan till rätt struktur.

Anders Suneson
Anders Suneson
4. Detaljer

Detaljer som ögon, mun och öron skär jag ut med huggjärn.

5. Olja och målning

När figuren är klar oljas den in med träolja. Dekormålningen görs i träolja med konstnärsoljefärger och pigment.

 

 

Anders Suneson
Anders Suneson
6. Slutbehandling

Trädjuren slutbehandlas med linoljefernissa i 7-8 varv, det sista varvet väljs blank eller matt yta. Men den här behandlingen blir träfigurerna tåliga mot väder och vind, (i 2-3 år sedan bör figurerna strykas med ny fernissa.)

7. Montering

Beroende på storlek på trädjuren monteras de antingen på betongplatta eller med jordankare.

Ulla i bageriet

Trädjur till Wadköping i Örebro

Till friluftsmuseet Wadköping i Örebro fick vi 2019 uppdrag att göra ett 20-tal djur som skulle finnas i stadskvarteren. Denna gång valde vi att jobba i ek. Vi använde oss av specialsnickeriet Trapptradition på Frösön för att ta fram och limma ämnen till djuren.

Ulla i bageriet

Utsmyckning av Remonthagens förskola i Östersund

Jag vann Östersunds kommuns tävling 2017 om konstnärlig utsmyckning till den nya förskolan Remonthagen. Mitt förslag var att bygga ett torn med hästhuvuden för att koppla till plastens historik och på en plats på gården en båtliknande byggnad befolkad av en giraff (kapten), en katt i fören (utkik) en kanin och en papegoja.

Ulla i bageriet

Utsmyckning av Fjällbackens förskola i Undersåker

På uppdrag av Årehus AB fick vi göra den konstnärliga utsmyckningen av den nya förskolan. Vi byggde lekdjur kopplade till de olika avdelningsnamnen, avdelningsskyltar och en stor väggrelief i matsalen. Klart 2019.

Anders Suneson

Lekbarheten är viktig

Det ska gå att leka med träskulpturerna. Barnen ska kunna klappa, mata, stå eller sitta på trädjuren. Trädjurens uttryck är viktigt, en liten vridning och ögon som tittar på barnen. 

Skulpturerna är byggda i fura eller ek och är tåliga mot väder och vind. Vi tänker också på säkerhetsaspekterna och följer de anvisningar som finns gällande lekutrustning.

 

Samarbeten

I de större träskulpturprojekten samarbetar jag främst med snickaren Leif Eriksson www.snickargladjen.com men också med andra lokala snickerier i Östersund.

Jag har också ett nätverk av duktiga hantverkare som hjälper mig vid större beställningar.

Anders Suneson
Anders Suneson

Skicka förfrågan

Berätta lite grann om vad du är ute efter så kontaktar jag dig.