Min internationellt mest sprida bild

Till tidningen Lantmannen gör jag sedan många år en bildkommentar som heter Sunesons synpunkt. Jag får ett tema från redaktören som jag sedan gör en egen tolkning på. Om jag bläddrar igenom de över hundra teckningarna jag gjort genom åren kan jag se vissa mönster, det finns ett stort antal skämt om modern teknik, förväxlingshumor, djur som talar och tänker. Bondepraktikan brukar också dyka upp med jämna mellanrum.

englishlowDen här bilden är nog den som haft störst spridning, markbearbetning med hjälp av maskar. Förutom svenska har den publicerats på engelska, franska, tyska, spanska och portugisiska. Just nu så är den publicerad i ”Le Courrier de l’Environnement” som ges ut av INRA (French National Agronomic Research Center).

fel-redskaplowAtt skoja med konsekvenser av dyra investeringar är alltid kul. Schablonbilden av den svenska bondgården -en röd stuga med en ladugård med en vitkalkade del använder jag ofta.

suneson0807lowBiogas och utvinning av energi ur den skapar möjlighet till denna scen. Kon har ett gult EU-märke i örat, men det är tveksamt om biogassystemet med kaffepannan skulle fungera.

suneson_0109lowÄven inom jordbruket så kommer det mer och mer multifunktionsmaskiner. När jag ser illustrationen med lite nya ögon kan jag undra varför det behövs två man inne i hytten.

Produktion: Syre