Tidningen Grus & Guld

Tidningen Grus & Guld ges ut av JAK Medlemsbank som är en kooperativ bank. I banken sparar du utan att få ränta och lånar utan att betala ränta. Du betalar en administrativ avgift för lånet. Jag illustrerar sporadiskt i tidningen, ämnen passar mig och jag tycker ofta jag kan få till roliga situationer,

bolane_03low

Jag växte upp med sparbössor som man gick till banken och tömde. Vi läste serien Spara och Slösa i Lyckoslanten. Banken var en gång en institution som värnade om oss sparare. Idag lider bankernas förtroende ständigt nederlag, och vi  är idag kunder som skall köpa olika tjänster och betala höga räntor och avgifter.  

frisor02low

Den här teckningen publicerades inte. Jag tyckte den var klockren i sin metaforiska form, tänkte lite på Arne Hegefors som sa sig ha en Robin Hood frisyr när han kammade upp håreslingan över flinten. Att ta från dom rika och ge till dom fattiga. Men metaforen med räntebidrag blev nog lite luddig. 

intetillsalu01webbBokhandlaren på stegen har förstått faran i att sprida sådan litteratur. Jag var faktiskt en gång på en vidareutbildning bekostad av EU:s sociala fond, där en trevlig kvinna talade om vikten av att kunna säga nej. Jag tyckte hon var spännande, så efteråt gick jag fram och frågade om hon kunde tänka sig komma till Östersund och tala över samma ämne, döm om min förvåning då hon svarade: Ja, det gör jag gärna!

Produktion: Syre