Med motorsåg och träolja byggde vi barnskidspåren i Åre

För några år sedan fick jag en förfrågan om att utforma barnskidområden i Åre. Tillsammans med en arbetsgrupp från Skistar utvecklade vi en idé omkring en Björnfamilj som kommer på besök till Åre. Barnskidspåret skulle avspegla det som en gäst möter. Det blev många olika scener allt från reception, isfiske, afterski-hus och renrajd.

01forberglow

En slinga bred nog att kunna underhållas med en pistmaskin höggs genom i skogen ner mellan backarna i Björnen området. Här placerade vi ut de olika scenerna. Några år senare byggde vi även Lilla Björnlandet i nedre delen bredvid barnbacken.

01scen02

Alla byggen börjar med en grovskiss, för att förklara idéen för beställaren. Därefter gör jag  detaljritningar så att snickaren Leif Eriksson/Snickarglädjen kan limma ihop trästycken och grovsåga ut figurerna.

02hare-limmadlow

När figuren är grovsågad börjar jag att skulptera med motorsågen för att få till alla detaljer. Här syns en nylimmad hare med limknektar och där bakom en hare som jag sågat ut med motorsåg.

03anders-sagar

Här sågar jag en av skidskolebjörnarna. När sågningen är klar slipar vi vissa detaljer med vinkelslip.

04dscn3294low

Slutligen målas och oljas figurerna. Här ser man en liten skidskolebjörn utplacerad i backen. Dom är monterade med gängstål ner genom korslagda stockar på så sätt kan personalen justera dom i höjd efter snömängd.

05dscn8018low

Vi har i stort sett varje år kompletterat med en några nya figurer, här håller Leif på med att hugga ut för en högtalare i magen på den vedhuggande bävern. De tre hålen i armen är skruvhål som skall pluggas igen.

06dscn0413low

Så här ser den ut när den är monterad på plats vid badtunnan i Vildmarksstigen.

07dscn8619low

Badtunnescenen från Vildmarksstigen i vinterskrud, den här bilden är tagen i december innan skidbackarna öppnat för säsongen, det är fortfarande lite snö och vi håller på att montera in ljud och dra kablar under trädäcket.

08storake-01low

Stor-Åke är byggt med plank kring en stomme av två stående limträbalkar. Stor-Åke står placerad mitt i  Björnens barnområde, den 4,5 meter hög.

09storalow

Här dekormålar jag Stor-Åkes skidor.

10leif_raamne

De tre skotrarna valde vi att bygga på ett annat sätt, vi sågade dom ur massiva stockar, 85 cm i diameter. Här försöker Leif lyfta en av stockarna.

12scoterbjorn

Först sågade vi rent stockarna därefter formade vi stocken och skalade utsida med motorsåg. Tanken var att det skulle se ut som bark när vi målade den. Skoterbjörnen som sitter uppe på skotern byggdes med ihoplimmade bitar.

13skoterbjlow

Så här blev en de tre skoterbjörnarna när den blev färdigmålad. Väder och vind sliter på figurerna och vi ägnar en vecka varje försommar åt att underhålla dom, med färg och träolja.

14bavrar-saglow

Snödjupet kan skifta från säsong till säsong, men som här i Vildmarksstigen i Tegefjäll ser man att det kan bli rejält med snö. Den här scenen kliver man upp till på sommaren, scenen kan lätt  kännas som en badkarsscen om man inte skottar undan snön regelbundet.

Produktion: Syre