Träparader till ny förskola i Torvalla, Östersund

Jag inbjöds att komma med utsmyckningsförslag till ny förskola i kvarteret Fingerborgen i Torvalla. Arkitekten Åke Månsson hade valt att jobba med mycket trä och dagsljusinsläpp. Den plats som jag direkt fastande för var ovanför klädskåpen i de olika avdelningarna.

02_031low

Förskolan har fyra avdelningar. Min idé var att göra olika målade träfigurer som gick hand i hand ovanför klädskåpen. Paraderna är utformade i trä skurna i relief och målade. Jag valde att kalla min utsmyckning för Parader. Det är åter igen ett samarbetat med snickare Leif Eriksson.

01_022low

Här går fyra porslinskoppar på parad. Jag tänkte mig att barnen när dom sätter på sig kläderna eller tar av sig stövlar ofta sätter sig på golvet och tittar uppåt, då skulle dom se paraderna.

03_032low

Ovanför en av dörrarna blev det småfåglar och en hackspett.

04_019low

Fru Semla leder kakparaden med unge herr Ballerina, fröken Bulle och slutligen en dammsugare. När jag nu sitter och skriver bildtexter inser jag kopplingen till Kortspelet Löjliga Familjen, den som ofta kom fram de där regniga dagarna.

05_107low

Nästa parad är rotsaker och frukt, jag är ju själv uppväxt med barnboksfiguren herr Gurka som dansade både vals och mazurka.

 

06_vindflojel_04low

För att binda ihop ute och inne så placerade vi  vindflöjlar, med motiv från trärelieferna på husets olika taknockar.

 

Produktion: Syre