Ekorrar och kaniner till Lill Skansen i Stockholm

Skansen i Stockholm bygger  nu om barnområdet Lill Skansen. Vi fick förfrågan om att göra 9 st lekskulpturer i trä till området. Både min kollega snickaren Leif och jag hade som barn sprungit omkring där och tittat på kaniner och marsvin, det kändes som ett hedersuppdrag.

01adscn0076low

Kaninerna och ekorrarna var det första djuren som skulle färdigställas, man ville ha dom redan i september 2011 för att stämma av att det vi gjorde stämde med deras förväntningar.

01anders_02low

Kaniner hade mina föräldrar på sitt torp och jag tycker att jag har bra koll på hur dom ser ut. Att skulptera är intressant, man tar bort massa och formar delar i relation till varandra. Ett öra är stort eller litet i relation till de andra delarna. Skansen var tydliga på att det inte skulle vara några fantasidjur utan korrekta avbildningar.  

02dscn0085low

Skansen har över en miljon besökare varje år, alla kommer kanske inte att klättra på ekorrarna men lekskulpturerna måste ändå vara stabila. Ekorre 2 skall hålla i en kotte, kaninen har fått en lagning i sidan, djuren är ihåliga inuti och här har jag tagit bort för mycket med motorsågen så Leif har varit tvungen att lappa i en träbit.

02dscn0083low

Formatet på en del av djuren var däremot gigantiskt, här är en av de två grovsågade ekorrarna. Det är ett omfattande arbete att räkna ut och limma ihop delarna, fiberriktningar och hållbarhet. Dom väger också en hel del, ekorrarna kunde vi hantera på två man och med en pallyft.

03dscn0121low

Nu är ekorrarna grundmålade med pigmenterad träolja, nästa steg är att dom skall oljas med en fettare olja så dom skall tåla att stå ute året om. 

03dscn0131low

 Den pigmenterade olja är transparant så man ser träytan igenom, det ger ytan lite mer liv.

04dscn0123low

Vi försöker också att få till någon form av rörelse i djuren, den här kaninen vrider lite på huvudet. Enkanin skall var svart och vit, den andra brun.

04dscn0490low

I december när vi börjar med kossan har vi flyttat verksamheten till Ås, strax väster om Östersund där JILU driver en träutbildning. Här finns stora lokaler och en travers så vi kan lyfta och vända på kossan.

05dscn0506low

Här hjälper Peter och Jan-Anders från JILU oss att vända upp kossan. 

06dscn0549low

Nu är kon skulpterad, öronen är på plats och hornen testas. Nästa steg är slipning av kossan.

07dscn0623low

Det skall vara en vanlig SRB kossa. På lantbruksskolan i Torsta, Ås där vi hyrt in oss finns det många kor och vi brukar ta en sväng i lagården efter lunch för att finstudera några detaljer på korna. 

 

08dscn0729low

Här står nu den färdiga kossan på plats på Skansen, den har fått en flättad svans, den kikar ut genom dörren. Den tänker kanske på att den en gång var en tall i norra Jämtland. Till höger ser man Jämtlandsgeten som också skall stå i den här delen av Lill Skansen.

 

09dscn0705low

Med en frontlastare kommer här Åkergrodan, är en bastant sak på närmare 150 kilo, den skall ny lyftas in inomhusanläggningen.

ekorrarskansen20120401

Nu är ekorrarna utplacerade utanför den nya anläggningen på Lill-Skansen. Den funktion som Skansen efterfrågade var att dom skulle gå att sitta och klättra på, det syns ju att dom har koll på barns beteende. Fotot är taget av Fredrik Alverland som var där på invigningen.

Produktion: Syre