Var är ögonkliniken?

Var ligger ögonkliniken?

kirurgen_02

I den kalla snålblåsten i Helsingfors kom vi uppför en backe och passerade en stor gulbrun gammal byggnad, det var ett gammalt sjukhus. Dom hade begåvats med en modern skylt i aluminium. Men hur ser den ut egentligen? Ibland lockas man av att tänka sig situationen på skyltverkstaden, hur kan det bli så fel? Det troliga scenariot är att firman har en hierarkisk arbetsordning, det är nån som talat om för nån annan hur det skall göras. ”Gör raderna lika långa!” Det som skall utföra uppgiften har då börjat med rubriken KIRUGINEN SAIRAALA och så långt blev ju det bra, avståndet mellan bokstäverna är ju helt OK.

En delförklaring till utseendet är nog att skylten också gjorts i delar, så det har varit 7 st långsmala plattor att montera texten på. Nästa steg är att skriva ut de olika avdelningarna, troligtvis har dom börjat med att klistra fast den svarta pilen till vänster, sedan har någon tyckt att det är snyggt med marginaljusterad text att det blir en rak högerkant. Det första ordet RAVITSEMISKESKUS fungerade ju hyfsat, men sen blev det ju bara ett elände.

Ju mer jag tänker på det desto mer övertygad blir jag om att det kanske är dataskuren text, där den som skrivit in uppgifterna i maskinen inte insett vilket resultat det skulle bli. Och att det som grädde på moset varit någon annan som monterat texten på skyltdelarna. – Äh, det duger tyckte nån.

Helsingfors är Design capital 2012, men allt kan ju inte bli rätt som igelkotten sa.